dimarts, 22 de gener del 2013

LES CRÓNIQUES

La crónica es una informació interpretada sobre fets que li ocorren simultaneament al que l'escriu.
Autors com Pere el Ceremonión, Bernat Desclot Jaume I o Ramón Muntaner son els escritors que van escriure les cuatre grans cróniques.

La crónica de Pere el Ceremonión es la cuarta de les grans cróniques de la llengua catalana dels segles XIII i  
XIV. El primer capítol tracta sobre la vida del seu pare, el segon capítol tracta l'accés de Pere al tron i descriu les seues primeres dessisions, al tercer narra com va conquerir el regne de Mallorca, al cuart capítol conta la unió formada entre Aragó i Valencia contra Pere, al cinqué comença amb el final del capítol anterior i la decissió que va prendre Pere d'aliar-se amb Venécia. A lúltim es dedica la major part a parlar sobre la guerra que va succeïr amb Pere I de Castella.
La crónica de Bernat Deesclot, també anomenada Llibre del rei en Pere e dels seus asntecessors passats. Tracta del capítol 1 al 10  com Desclot recorda esdeveniments de la Corona d'Aragó abans de Jaume I.
Del 11 al 73 descriu la vida de Jaume I . Del 74 al 168 es narren els fets ocorreguts durant la corona de Pere el Gran i la invasió francessa de Catalunya a la darrera part.
La crónica de Jaume I va ser escrita al segle XIII, compren El llibre del feits que narra l'autobiografia del rei, conta les coses tal i com les veu. Aquesta crónica esta escrita en llengua catalana pero de vegades hi apareixen frases en frances o occità i alguns mots árabs i aragonesos que es confonen de vegades amb castellanismes.
La crónica de Ramon Muntaner es la mes llarga de les cuatre grans cróniques on es parla de la seua vida i l'adhesió a la dinastia i a la llengua catalana, a la que expressa gran devosió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada